>Kışlık Menemenlerim ve Salça…

Yayınlandı: 22 Eylül 2010 / kahvaltılıklar, Kışlık yapılanlar

>

                                          Geçen gün yaptığım domates soslarımdan sonra kalan domateslerle de
menemen yaptım..
Bu menemenler kışın bazen kahvaltıda bazen akşam yemeğinde kurtarıcım oluyorlar..
Hemen kapağını aç,kavurduğun soğanların üzerine dök ,biraz fokurdadıktan sonra üzerine de isteğe bağlı olarak yumurtasını kırdınmı menemenimiz hazır.. 
Nasıl yaptım Menemeni?
Malzemeler
İstediğiniz kadar kabuğu soyulmuş domates
Sivri biber
sıvı yağ
tuz
Yapılışı
Sivri biberlerimizi minik halkalar şeklinde doğrayalım ve sıvı yağda kavuralım.
Biberlerimiz kavrulurken domateslerimizi küpler halinde doğrayalım.
Sivri biberlerimiz kavrulunca domateslerimizi ilave edelim.
Tuzumuzu ilave edelim.
Domatesleri ilave ettikten sonra domatesler pişene kadar kaynatalım(çok ezilmeyecekler ) menemenimiz hazırdır.
Kaynattığımız kavanozlarımıza menemenlerimizi paylaştıralım, kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra bir bez üzerine ters çevirelim.
Bez üzerine çevirmemizin nedeni menemenlerimizin sızıntı yapıp yapmadığını bu şekilde anlayabiliriz.
Yine bu şekilde kavanozlarımızın kapakları sıcaklıkla vakumlanacak ve hava almayacak hale gelecektir..
***
Domates soslarını ve menemenleri yaparken salça yapma gibi bir düşüncem yoktu.
Ama domatesleri rendeleyince bir sürü domates kabuğum oldu ,ben bunlara bir de ezilmiş domatesleri ekleyince bunlardan salça yapmak geldi aklıma..
50 Kilo kadar domatesin kabuğunda 1,5 kiloya yakın salçam oldu  .
Domatesin direk kendisinden değil ,kabuğundan olsa da doğal olduğu için misler gibi kokuyor salça..
Nasıl yaptım?
Domateslerden çıkan kabukları bir leğende biriktirdim.
Ve bu leğeni ağzını kapatarak arada sırada karıştırarak iki gün boyunca güneş alan balkonumda beklettim.
Daha sonra ekşimesi tamamlanan domates kabuklarını, ince delikleri olan bir süzgeçten kabuk ve çekirdeklerinden ayrılması için geçirdim..
Süzgecin altında kalan salça püresini temiz bir bez torbaya aktardım. Bir kaç saat salça püresinin içideki sarı suyun süzülmesi için bu torbayı bir yere astım..
Su aktıkça torba içindeki pürede koyu kıvam almaya başlayacaktır zaten..
Su akışı azalınca torba içinde ki salçanızı bir tepsiye alalım ve tuzunu da ilave ederek
çok kalın olmayacak şekilde tepsiye yayalım.
Bu aşamadan sonra aslolan güneşte ara sıra karıştırarak salçanın koyulaşarak kıvamını bulmasıdır..
Ama güneşte bekletmek istemezseniz orta ısıdaki fırında yine kabuk tutmaması için arada karıştırarak salçanızı son kıvamına getirebilirsiniz…
En sonunda salçanızı tuzunu kendinize göre ayarlayın.
Eğer tuz az olursa bozulma riski daha çok olur.
Tuz salçanın daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacaktır..

****

yorum
  1. betül dedi ki:

    >hamarat kadinsin vesselam. masaAllah maasaAllah tütütütütüt:)) kisa tam tesekküllü hazirlanmissin

  2. Miss Sensible dedi ki:

    >Hamarat kadın yine döktürmüş 🙂

  3. DUSBAHCESI dedi ki:

    >Salca harika olmus. Bugune kadar hic evde yapmadim. Denemek lazim:)

  4. Hilal dedi ki:

    >Sevgicim ellerine sağlık. menemeni ben de yapacağım kısmetse. kışın yemesi harika oluyor. hem de pratik…

  5. Gökce dedi ki:

    >ellerine sağlık. ben de her gün yarın yapacağım diye niyetlenip erteliyorum sürekli:)) ama yarın yapacağım inşaallahö

  6. SEVGİ dedi ki:

    >Betül ve Miss sensible teşekkür ederim çok şekersiniz şımrattıyorsunuz beni.. Düş Bahçesi salça gerçektende güzel oldu .Bende ilk defa yaptım sayılır azıcık zaman ayırmak gerekiyor sadece..Hilal çabuk davranmak gerekiyor malum domates zamanı yavaş yavaş bitiyor.. Gökçe bence de hemen yarın başla..

  7. >hamaratlı hanım ellerine sağlık…bende geçen sene domates sos yapmıştım keşke vaktim olsada bu sene de yapabilsem…bütün kış iyi oluyor walla..

  8. Anonymous dedi ki:

    >ooo maşallah günler başlamış salçalar soslar yapılmış süpersin yine maşallah..kışlıklarının hepsini sağlıkla güzel günlerde tüketin inşallah.ben bu sene domatesi kaçırdım ramazandı bayramdı derken bir baktım domatesin kilosu 2.5 lira olmuş bile 😦 marketleri kolluyorum ama artık çok zor gibi neyse can sağlığı olsun seneye elimi çabuk tutarım artık..iç ses.. 🙂

  9. PAPATYA PRENSES dedi ki:

    >salça yapımı ne kadar hoşmuş.Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin..

  10. SEVGİ dedi ki:

    >Eşarpkolik aynen öyle kış için büyük kolaylık..İç ses aslında çokta geç kalmadın bende öyle sanıyordum ama silivri tarafına şöyle bir gezmeye gidersen uygun fiyata bizim gibi tarladan toplarsın domatesleri biz öyle yaptık.. Papatya prenses amin canım..

  11. Cahide dedi ki:

    >Ellerine sağlık SevgicimNasılda kırmızı görünüyorlar.Rabbim ağız tadıyla yemenizi nasip eylesin…

  12. neval dedi ki:

    >elemeğini yapması zevk yemesi de ayrı zevk değilmi ?

  13. SEVGİ dedi ki:

    >Amin Cahideciğim..Neval bu tarz şeyleri yapmak biraz yorucu olsada kışın karınca misali keyifli oluyor..

  14. >sevgicimmbu melemenliklerle yap yap melemenleri ekmeklerini benim içinde bandır bandır ye hemi:))emeklerine sağlık canım…

  15. >sevgicimmbu melemenliklerle yap yap melemenleri ekmeklerini benim içinde bandır bandır ye hemi:))emeklerine sağlık canım…

  16. hakkaniyetli dedi ki:

    >tarifinizi baştan sona okudum. bu kadar ilgimden sonra bir şeyler yazmam gerektiğini düşündüm. elbette aklımdan geçenleri yazmamın gerçekçi olacağı kanaatine vardım ve yazıyorum. var ya, ne akıllısınız.salça tarifine bayılıdım, çünkü domatesin en vitaminli olduğu yer kabuğun altında bulunan kısımı.bu şekilde kabukları değerlendirmeniz, IQ'nüzün yüksek olduğunuzun göstergesi olsa gerek,kutlarım.

SEVGİ için bir cevap yazın Cevabı iptal et