>Ev Yapımı Tulumba Tatlısı Ve Aynı Hamurdan Çeşitlemeler…..

Posted: 16 Şubat 2011 in Hamurişleri, Tatlılar

>

Ev yapımı tulumba tatlısına ne dersiniz?
Çıtır çıtır, dışarıda satılanlara göre daha sağlıklı olduğunu bildiğiniz kendi ellerinizle yaptığınız tulumba tatlısına kimse hayır demez sanırım..
Uzun zamandır denemeyi düşündüğüm ancak fırsatını bulduğum bir tarifti ,denedim  ve daha önce neden yapmadım diye pişman bile oldum..
***
Hamur olarak profiterol hamuru benzeri bir hamur.
Ve en güzeli de aynı hamurla değişik şekillerde tatlılar (vezir parmağı,halka tatlısı, hanım göbeği ve tulumba)yapabiliyorsunuz ,tercih sizin..  

Malzemeler
2.5 su bardağı un
3 su bardağı su
50 gr.tuzsuz tereyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çimdik tuz
3 yumurta
1 yemek kaşığı irmik(evde olmadığı için ekleyemedim)
1 yemek kaşığı nişasta
Şerbeti için
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Kızartmak için
Bol sıvı yağ
Hazırlanışı
Öncelikle tatlının şerbetini hazırlayalım soğusun. Şeker ve suyu tencereye koyalım, şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakalım.
Şerbet koyu kıvama gelince limon suyunu ekleyelim ve ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
 Su ve tereyağını tencereye alalım suyun kaynamasını bekleyelim.
Elenmiş unu yavaş yavaş tencereye ekleyelim ve hızlı hızlı karıştıralım. Tuzu ve şekeri ekleyerek tencereye yapışmayan bir hamur elde edene kadar(yukarıda kolajda görüldüğü gibi  )
 kaşıkla kavuralım .(kısık ateşte 5-6 dakika kadar)
Tencereyi ocaktan alalım, kaşıkla sürekli karıştırarak hamurun soğumasını sağlayalım.
Ilıyınca yumurtaları birer birer kıralım.
 İrmik ve nişastayı ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşıkla veya mikserle yoğuralım.  ( Hamur yumurtaları ekleyince önce vıcık vıcık  oluyor ama yoğruldukça gerçek kıvamına ulaşıyor)
 Hamuru isterseniz elle müdahele ederek daha kolay toparlayabilirsiniz. (aşağı kolajdaki ilk resim)
Hamur kendini toplayınca, aşağıdaki kolajda görülen tırtıllı başlık takılmış krema pompasına dolduralım. Bol sıvı yağ koyduğumuz  kızartma tenceresine yağ soğuk olmak şartı ile hamuru şeritler halinde sıkarak istediğimiz büyüklükte şekiller oluşturalım.
 Kestiğimiz tatlıları soğuk yağa attıktan sonra ocağı orta ayarda açalım.
Tatlıları yağda arada sallayarak kabarmalarını sağlayarak kızartmaya başlayalım.

Kızarma başlayınca ocağın altını tamamen açalım.
Tulumbalar sertleşmeye başlayınca yağın üzerine doğru çıkacaktır.
Bu esnadan sonra delikli bir kaşıkla karıştırarak kızarıncaya kadar pişirelim.
Kızaran tatlıların önce fazla yağını çektirmek için kağıt havlu üzerine alalım.
Daha donrada hemen soğuk şerbete atalım.. 2-3 dakika şerbet içinde beklettiğimiz tatlıları,
 servis tabağına alabiliriz.
Not: Her kızartmadan sonra yağı bir süre soğutmamız gerekiyor, sebebi ise hamurun içinin pişmesi için önce soğuk yağa atılması gerekiyor…

Üstte aynı hamurla yaptığım vezir parmakları görülüyor.
Bunun için elinize bir miktar hamur alıp avuç içinde şekillendirerek soğuk yağa atıyoruz..
Benim parmaklar biraz tombulca oldular.
Ama lezzeti çok güzeldi.
İçleri yumuşak şerbetli dışı çıtır çıtır..

Üstte ise krema pompası ile uzun sıkarak elde ettiğim halka tatlılar görülüyor..
Görüntü olarak tam istediğim gibi oldular sizce nasıl görünüyorlar?

***
Veee en son olarak hanım göbeği şekli
Yine hamurdan ceviz kadar elimize alıp yuvarlıyoruz . Yuvarlakların tam ortalarını çukurlaştırıyoruz.
Pişirme şekli hepsinde aynı şekilde… 
En sonunda oluşturduğumuz çukurları tozfıstıkla dolduruyoruz..
Tatlılarımız servise hazırdır ister sıcak ister soğuk iki şekilde de çok lezzetli olacaktır..
……………………………Afiyet Olsun………………………..
Yorumlar
  1. Yıldız diyor ki:

    >oy oyyyyyy anacım nelerde yapmışsın böyle bir sürü tatlıcanım şimdi size bu kadar çok tatlı fazla gelir dokunur mokunur tansiyon kolostrollarınız çıkar en ityisi biz size gelelim tatlıları yiyelim valla bak iyi niyetliyiz size dokunmasın diye haa yanlış anlaşılmasın :))Canım ellerine sağlık döktürmüşsun .Afiyetler olsun…….

  2. DATLIM diyor ki:

    >profiterol hamuru gibi demi sanırım tek farkı irmik eklenmesi ellerine sağlık

  3. sevda diyor ki:

    >ev yapımıda başka güzel olmuş arkadaşım.resimlere bakınca lezzeti belli oluyor.ellerine sağlık.sevgiler.

  4. neval diyor ki:

    >biz sıcak yağa atıyorduk ,demekki püf noktası da varmış.ayrıca belirtmeliyimki ; bu hanımın göbeği pek küçük ,karadenizli mi yoksa😉

  5. SEVGİ diyor ki:

    >Evet evet Yıldız abla baya bereketli bir tarif oldu gelin valla..Gerçi çoğu bitti tatlının ama :))Datlım evet hamurun hazırlanması profiteroldeki gibi farklı olarak seninde dediğin gibi sonradan ekleniyor.sevda gerçekten ev yapımı çok çok daha taze ve lezzetli..Evet nevalciğim bu has karadenizli canımcım ufacık tefecik tek lokmalık… Püf noktasınıda doğru anlamışsın önemlidir kendileri…

  6. Federica diyor ki:

    >come sempre una ricetta buonissima!!!complimenti! ciao!

  7. Ayşe diyor ki:

    >Sevgiii, of offf hepside harika olmus, ellerine saglik becerikli arkadasim :))ve simdide otomatik mesajim;"geldim, seni okumayi seviyorum, okudum ve gidiyorum"😉

  8. Pastannem diyor ki:

    >çok güzel görünüyor.ben çok severim tulumba tatlısını.deneyeceğim inşallah

  9. Taze kahve diyor ki:

    >Ellerinize sağlık çok hoş görünüyor gerçekten hepsi de🙂

  10. >bende geçen yıl yapmıştım ilk kez ne kadar şahane ve hafif oluyor değil mi canım:))hamuruna limon kabuğu rendesi ve suyu ekleyince de limonlu oluyor ferah bir lezzet bırakıyor ağızda:) denemeni tavsiye ederim..sevgiler..

  11. >harika görünüyor ya özellikle halka tatlıya bayılırım ellerinize sağlık

  12. Alper Tunga diyor ki:

    >Gerçekten çok güzel görünüyor, hayranım tulumba tatlısına

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s