>
Üzüm yaprağını geçen sene dondurucuya koymuştum ama hiç memnun kalmadım..Tadı da görüntüsü de hoşuma gitmedi.
Bu sene komşumla beraber salamura yaptık…Zamanı da geçti geçiyor gibi birşey hatırlatmış olayım..
Karadenizli olmamız sebebiyle eşimin tercihi her zaman karalahanadan yana olsada ,
üzüm yaprağı da çoğu zaman aranıyor..
Tarif olarak ölçü belirtmeceyeğim…
Malzemeler
Ben 5 kilo kadar yaprak aldım.
Turşuluk kalın tuz
su
Yaprakları yıkadım ve damarlı yüzü üste gelecek ve sapları üst üste gelecek şekilde parça parça dizdim..
Dizdiğim yaprakları geniş bir kaba(leğen olabilir) dağıtmadan yerleştirdim..
Üzerini kapatacak kadar kaynar su hazırlayıp döktüm ve bir gece bu şekilde beklettim..
Ertesi gün yapraklarım yumuşamış ve sararmış oldu…
Yaprakları yerleştireceğim kaba yukarıda kolajda görüldüğü gibi dizili hallerini bozmadan sap kısımlarına bolca tuz serpip sararak ve de bastırarak yerleştiriyoruz..
Kab tamamen dolana ve tabi yapraklarımız bitene kadar bu işlemi yapıyoruz..
Leğende kalan suya bol tuz ekleyip eritelim…
Bu suyu yaprakların üzerine kapatana kadar dökelim…
Ve ağzını sıkıca kapatıp güneş almayan serin bir yerde saklayalım…
Bu arada hatırlatalım yaprağı çürümeden sağlam tutan tuzun miktarı tuzu az koymamalısınız…
>Sevgicimbezelyeleri vakumlam olayın harika fikir canım :)) oğlanları banada gödersene bezelye ayıklamaya nasıl ikana ettin onları bakem :)) rüşvet falan mı teklif ettin…Bu arada aferin çocuklara ve maşallah böyle her daim imece usulu elbirliği ile yardımlaşmak gerek.Yapraklarıda bezelyeleride sağlıcakla sevdiklerinle güzel günlerde tüketmeni dikiyorum…….
>Şimdiden afiyet olsun ben yaprak zaten koymuyorum bezelyede bitmedi hala var seneye artık :)mutlu hafta sonları
>Yıldız çocuklar bezelye ayıklamayı severek yapıyorlar..Oyun gibi geliyor onlara…yerler felan bezelye oluyor ama önemli değil severek yapmaları yeter…Karadibikim sanada iyi hafta sonları….
>Hamarat hanımın hali başka oluyor vesselam.ilk başta yahu yaz daha yeni geldi kışa hazırlık için erken değil mi demiştim ama yapraklar konusunda haklısın.Bu yazılarının benim gibi mutfağın acemisi olanlara çok faydası oluyor inanki devamını bekliyoruz.sevgilerle…
>Ayşenur yaz yeni geldi ama bazı sebze ve meyvelerin zamanı çabuk geçiyor çilek,üzüm yaprağı ve enginar gibi mesela..Zamanı geldikçe bende birşeyler yapmaya çalışıyorum kendimce..Faydalı olabilirsem ne mutlu bana..
>becerikli arkadaşım kışın dolma yemeye gelicez sana
>Bizde babamlar(genelde babam yemek yapar:))bahçeye ektikleri fasulyeleri,bezelyeleri haşlayıp vakumluyorlar ve dolapta saklıyorlar.Fasulyeler harika oluyor,özellikle zeytinyağlısı…Bir de ektikleri domateslerden ezme ve ismini tam olarak bilmediğim domatesli bir şeyler yapıyorlar.Asma yaprağı sıkıntılı bir durum,çünkü buralarda pek olmuyor.Siparişle getirtiyor bizimkiler.Ev şuan buram buram nane kokuyor,bahçeden nane toplamışlar,kurutuyorlar:))Yani hazırlıklar tamgaz sürüyor:)))
>ellerine sağlık sevgicim ağız tadıyla bitirin inşallah
>ellerine sağlık sevgicim ağız tadıyla bitirin inşallah
>selamun aleykum.masallah sevgi ablam,ben yokken kis hazirliklarina bile baslamissin:)yaprak sarmasini sevmeyen varmidir?hele lahana sarmasiylada ayni zamanda yapilacak:)tadina doyum olmaz:)cocuklarida simdiden alistir ablam,yoksa evlenince hergun hirgur olur(ALAH korusun.saka benimkisi)))senin cocuklari cok seviyorum.hele su kucuk oglusun daha bir seker.:)rabbime emanetsin.sana kolay gelsin.sevgilerimle
>Neval teşekkür ederim istediğin sarma olsun seve seve beklerim canım..Ezgi kış hazırlıkları için erken diyenler olabiliyor ama zamanı geldikçe bir yerden başlamak lazım..Berna teşekkürler canım..Anlayamazsın yavaş yavaş başladım işte.. Çocukları gerçekten bu anlamda alıştırmaya çalışıyorum ..Eşim öğrencilik hayatında yalnız kaldığı için sağolsun beceriklidir..En azından onun kadar bir şeylerden anlasınlar istiyorum..Çocuklar içinse Rabbim hepimizin evladını bağışlasın ve hayırlı evlat etsin inşallah…
>cok guzel masallah birde ben biryerlerden baslasam iyi olur