>Ovmaç Çorbası (Ömeç Çorbası)

Yayınlandı: 24 Şubat 2011 / çorbalar, yöresel lezzetler

>

Başlıkta da belirttiğim gibi yöresel adıyla ömeç ya da genel kullanımda ki adıyla ovmaç çorbasının tarifini paylaşmak istiyorum sizinle.. 
Çorbayı hazırlarken azıcık uğraşıyorsunuz ama bu lezzete değer..
***
Oğmaç ya da ömeç, un ve su ile yapılan hamurun iki elin içine alınıp ovularak oluşturulan küçük hamur topaklarına deniyor.
 Oğmaç çorbaları sade yapılabileceği gibi yeşil mercimek ilave edilerekte yapılabilir..  Oğmaç çorbasını et suyu ile de yapabilirsiniz..
Yukarı resimde benim ovmaçlar çekimden dolayı çok büyük çıkmış aldanmayın boyutları kuskustan az büyük olacak
 
Çorbanın ovmaç kısmı anneciğimin ellerinden çıkma..
Ovmaçı nasıl hazırlıyoruz? Yukarıda kolajda göstermeye çalıştım..
Ovmaç(ömeç) hamuru için
3 su bardağı un
1 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz
Hamur malzemelerimiz sizin için biraz fazla gelebilir siz yarım ölçü yapabilirsiniz..
Hamur yoğurma kabına unu eleyelim. Su ve tuzunu ekleyelim ve sert ve pürüsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım. Elde ettiğimiz bu sert hamurdan avucumuzda ovalayarak kuskusdan az büyük boyutta minik toplar hazırlayalım. Unlanmış tepsiye alalım.

Hamurları hazırlayınca çorbamız yarı yarıya hazır sayılır…

Diğer malzemeler…
12 su bardağı su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı nane..

Terbiyesi için
15 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
*
3 diş sarmısak

Yapılışı

Çorba tenceremize yağımızı alalım ve naneyi ilave edelim ,kokusu rengi çıkana kadar kavuralım..

Yukarıda görüldüğü gibi.
Çorbamızın suyunu kavurduğumuz nanemizin üzerine ilave edelim ,
bir taşım kaynattıktan sonra hazırladığımız hamur topları karıştırarak ilave edelim.
Bir taşım daha kaynatalım.
Terbiye için yoğurdu, un ve yumurta sarısı ile bir kasede iyice çırpalım. Çorbanın suyundan terbiyemize bir kepçe ilave edelim karıştıralım. Terbiyemizi çorbaya yavaş yavaş ilave edip kaynayıncaya kadar karıştıralım kesilme olmasın.
Sıcak olarak servis yapalım.
İsteğe bağlı olarak sarımsaklı da servis edebilirsiniz. Biz böylesini çok seviyoruz… 
***
Bugün bendenizin doğum günü ; hayattan bir yaş daha alıyorum bugün…
Doğum günümü hatırlayan, hatırlamayan arkadaşlarıma ,dostlarıma kısacası tüm sevdiklerime ,teşekkür etmek istiyorum hayatımın bir parçası oldukları için.
Rabbim sağlıkla, sıhhatle, tüm sevdiklerimle, hayırlı bir şekilde ömrümü geçirmeyi nasip eder inşallah.  Amin

.………..Afiyet Olsun…………….

yorum
  1. sevda dedi ki:

    >bizim buralarda pek yapılmaz ama hazırını denedim harikaydı.ev yapımını tutmaz tabii.ellerine sağlık arkadaşım.süper bir görüntü.sevgiler.

  2. lezzet sarayı dedi ki:

    >öncelikle doğum günün kutlu olsun ailen ve sevdiklerinle mutlu bir ömür geçiresin.ve bu çorba annenin ellerine sağlık.nasıl da güzel görünüyor.

  3. >bizde de buna topalak çorbası denir ellerinize sağlık kokusu buralara kadar geldi naneli naneli ohh

  4. >canımm doğum günün kutlu olsunn:))iyiki varsın:)heyecanların mutlulukların hiç bitmesin:))oğmaç çorbasına bizde de omaç derler:)nefis olur yapayım bende aklıma yer etti:)

  5. ezgilimelodi dedi ki:

    >Doğum günün kutluu olsuuuun;nice güzel,sağlık ve huzur dolu yıllara…Çorba ağzımı sulandırdı,okul sonrası görmek iyi gelmedi bana:))Yaptığın her tarif gerçekten çok güzel.Ellerine sağlık…

  6. neval dedi ki:

    >hayırlı huzurlu yaşlar sevgiciğim ; bilahare hediyelerine bakarık artıkovmaç çorbasını biz de biliriz de üşeniriz

  7. >Sevgi'cim dogum gunun kutlu olsun. Allah hayirli uzun, saglikli omurler versin evlatlarin ve sevdiklerinle… Iyi ki dogdun! Mutlu yillar sana!!! Corbanin en onemli kismini annecigin yapmis onun icin bu sefer anneciginin ellerine saglik..:) cok leziz gorunuyor.

  8. aysemmutfakta dedi ki:

    >iyiki doğdun arkadaşım nice mutlu yıllara her şey gönlünce olsun.

  9. cizgilimaymun dedi ki:

    trakyada yapilir bu corba bu ismiyle hemde anneannem pek cok yapar. ilk resmi görünce onlarin orada cok büyük büyük oluyor hamurlar herhalde dedim:) okuyunca anladim.:)

Yorum bırakın