>
Uzun bir pırasa arasından sonra yine beraberiz..
Haklısınız bloğu her açışta, güzelde olsa pırasa yemeği ile karşılaşmak hoş olmadı..
Neyse mandalinalı, pekmezli, havuçlu, haşhaşlı hatta hurmalı bu kek daha içi açıcı değil mi?
Haşhaşı kek ve revani içinde kullanmak hoşuma gidiyor..
Mandalina veya portakalda hoş bir aroma veriyor keke
havuç ve pekmezle de daha çeçişlendirdik,ortaya yumuşacık mis gibi kokan bir kek çıktı..
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
Yarım su sardağından biraz fazla sıvıyağ
1 su bardağına yakın haşhaş(koyu renkli olandan)
1 su bardağı havuç rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı mandalina suyu+1 Yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı pekmez
Aldığı kadar un(1,5 su bardağı kadar)
Sosu için
1 su bardağı mandalina suyu
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı su
Bu arda mandalina sosumuzu hazırlamak için ;
Mandalina suyu ,şeker ve nişastayı karıştıralım ve koyulaşıp jöle kıvamına gelene kadar pişirelim.
Kekimizin üzerine dökelim.
***
**Üst fotoğraftanda anlaşılacağı gibi kekin tadına bakabilmek için ben sabırsızlık yaptım,henüz kek sıcakken dilimlemeye kalkıştım. Bu durumda da kekim azıcık ufalandı.
** Bu kekin içine küçük parçalar halinde fındık veya cevizde ilave edilebilir. Ben kırmaya üşendim eklemedim.
** Pekmez miktarı artırılabilir.Pekmezle mandalina ve portakal gibi C vitamini içeren asitli meyvelerin birlikte tüketilmesi pekmezdeki D vitamininin vücutta daha iyi emilmesi açısından tavsiye ediliyor.
**Mandalina sos sade haliyle bile zevkle yenilebilecek cinsten, tadı çok hoş.
**Kekte un miktarında aşırıya kaçmazsanız ve bu keki kontrollü pişirirseniz kekiniz daha bir sünger gibi puf puf olacaktır.
…………………………Afiyet Olsun……………………..
>Süpersinnn 🙂 Bahçemde 10 tane mandalina ağacı var ve ben mandalinaları ne yaparım diye düşünüyordum. Çok mutlu oldum şimdi yarın hemen yapılacak bu kek:)) bu sos yapılıp saklanılırmı acaba??? bu arada hoşgeldin…
>Cok guzel bir tarif bu, ellerine saglik. Mandalina ve havuc ikilisi guzel olur.
>sevgi gene farklı bir tarif arkadaşım nerden buluyorsun böyle değişik değişik diyeceğim ama tarif cenneti olan bir yerde oturuyorsun
>Hoşgeldin canım.Pırasamızı yedik,ardından bu mis kokului,leziz kekimizden de bir dilim isteriz:)Ellerine,gönlüne sağlık.Cici pazarlar diliyorum..
>Ellerine sağlık canım,ne güzel bir kek olmuş böyle,bol vitaminli ve enfes görünümlü..Afiyet olsun..Mutlu akşamlar,tatlı haftalar diliyorum..sevgilerimle..
>nefis bir kek olmuş ellerine sağlık.
>Muhtesem bir kek bayildimm!istedigim hersey var icinde,hemen yazdim,yarin yapacagim insallah,kekimiz bugün bitmisti iyi oldu,tarif icin tesekkürler Sevgi,sevgiler sana…
>görüntü süper ellerinize sağlık
>Sevgi Hanım kek harika gözüküyor ellerinize,emeğinize sağlık.Geçtiğimiz günlerde haşhaşlı katmer yapmak istemiştim fakat ne mümkün;haşhaş bulamadım,siz nereden temin ediyosunuz?Mısır çarşısı yada baharatçılardan mı?.Selamlar.
>Estergon yeşil mandalina ile çok şey yapılabilir aslında mesela reçelini çok övüyorlar denenebilir.Mandalina ağaçların olması güzel değerlendir bence.Sos gerçekten çok güzel ama içindeki nişastadan dolayı saklanması zor sanki ama mandalina suyunu kavanozlara sıcakken koyup kapaklarını kapatıp ters çevirsen o şekilde kalabilir sanki…Düşbahçesi teşekkürler,havuç başlı başına keke çok yakışıyor zaten..Nevalciğim tarifin pekte oturduğum yerle alakası yok canım. Ama tavsiye ederim bol kokulu,yumuşacık çayla da kahve ile de iyi gidecek bir kek oldu..Pepelacığım istediğin kek olsun her zaman.Bu saatte yeni hafta için hayırlı bir hafta dilenir sanırım.. Zelihe ve Lezzet sarayı teşekkürlerimi sunuyorum.. Serpil kolay gelsin hadi bakalım.Sevimli hayat teşekkürler..
>Özlem23; kavrulmamış haşhaştan bahsediyorsunuz sanırım ,kekte ben o şeklini kullandım.Eminönü'ndende baharatçılarda da büyük marketlerde de kolaylıkla bulabilirsiniz. Kavrulmuş olanını ben bu aralar pazarda da görmeye başladım.Kavrulmuş olanı bulmak sanki biraz daha zor gibi..
>Kek çok güzel görünüyor. Üzerindeki mandalina sosun görünümü ise ayrıca güzel. Haftasonu arkadaşlarla ablamda toplandık. Onlara sultan lokumu yaptım ama buzdolabında iki saat beklettikten sonra çıkarıp yuvarlamaya çalıştım ve olmadı. Cıvıktı. Ben de borcama döktüm. Sonra tekrar dolaba koyduk tabi. Ertesi gün yemek için çıkardığımızda çok güzel donmuştu ve yuvarlanabilecek kıvamdaydı. Demek ki iki saat bekletmnek yetmedi bunu anladım =) Arkadaşlarım çok beğendiler tadını. Tarifini istediler =)
>sevgicim ellerine sağlık.özellikle sos muhteşem.yarasın delikanlılara.sevgiler
>bende geçenlerde sevil abladan görüp yaptım sos yok üzerinde havuç da yok:))ama bu kekde nefis ellerin dert görmesin tatlımm:))öpüyorum..bu arada "uzun bir pırasa arası" cümlen harikaydı:))
>ellerine sağlık harika olmuş canımsosa bende bayıldım kek de güzel kabarmış
>Merhabalar,tarifinizi 3. seferdir yapiyorum ve her yiyen tekrar istiyor…tek kelimeyle süper.. elinize sağlık..
>Mandalina ve portakallı lezzetler etkinliğime davetlisin :))Bu tarif çok uygun talibim yani :))
>Evet canımetkinlik için kabul ederim tabisadece bloğumun linkini ver bir de etkinlik logusunu bir müddet blogunda yer verebilirsen sevinirim.Teşekkürlerrr…Ben resmi aldım yeni yılda yayında olacak…..
>Ellerine sağlık canımbu güzel tarifinlew nblogumu mis gibi mandalin kokuttun:))Teşekkürler…………
>Hashasli nasilda guzel duruyor öyle, ellerine saglik canim